Concursuri de zbor UGCPPAMR

Regulamente de zbor

 - A. Generalitati

 - B. Zburatori

 - C. Jucatori

 - D. Jucatori pocnitori

 - E. Rolleri de Birmingham

 - F. Rolleri (inclusiv Jucatori de Galati)

Generalitati

A. Generalitati:

A. Generalitati:

1. La concursurile de zbor desfasurate in conditiile prezentului regulament poate participa orice crescator de porumbei membru al UGCPPAMR cu cotizatia platita pe anul in curs.

2. Cele trei sezoane de zbor de pe parcursul unui an sunt: primavara - Campionatul national de maturi, vara - Cupa Romaniei respectiv toamna - Campionatul national de tineret, rezultatele fiind cumulate pentru Campionatul national anual.

3. O etapa de concurs va dura se va desfasura numai in zilele de sambata si duminica din cele  doua saptamani consecutive prevazute in calendarul de zbor.

4. Concurentul are obligatia sa anunte omologatorului data zborului si arbitrii de etapa cu minim 3 zile inainte de data de zbor stabilita.

5. Deoarece UGCPPAMR nu poate suporta costurile deplasarii arbitrilor, revine in sarcina concurentilor gasirea arbitrilor necesari la fiecare etapa de zbor. Concurentii sunt responsabili pentru convocarea unor arbitri care sa cunoasca completarea in mod corect a fisei de arbitraj si a ciornei de concurs.

6. Comisia de zbor poate nominaliza arbitrii delegati, anuntand concurentilor numele acestora cu cel putin o zi inainte de data de zbor stabilita. In aceasta situatie, deplasarea revine in sarcina arbitrilor delegati.

7. In situatia in care Comisia de zbor nominalizeaza arbitri delegati, concurentul are obligatia de a-i contacta pe acestia cu cel putin o zi inainte de data de zbor stabilita pentru a le comunica ora inceperii concursului. In cazul in care concurentul nu comunica arbitrilor delegati ora inceperii concursului, etapa se anuleaza.   

8. La fiecare etapa vor fi prezenti minim doi arbitri de zbor iar in cazul existentei mai multor arbitri disponibili, arbitrii de etapa se stabilesc de comun acord sau se trag la sorti.

9. Este indicat ca cel putin unul dintre arbitrii de etapa sa fi atestat de catre Corpul national al arbitrilor de zbor din Romania (CNAZR). In cazul in care niciunul dintre arbitrii nominalizati de concurent nu este atestat de catre CNAZR, Comisia pentru porumbei de zbor poate delega un arbtiru atestat de catre CNAZR.   

10. Concurentul are obligatia sa asigure arbitrilor necesarul pentru observarea si notarea in bune conditii a zborului.

11. Concurentul are obligatia de a nu distrage atentia arbitrilor si de a nu permite sau incerca influentarea acestora.

12. Orice atac verbal sau fizic al concurentului la adresa arbitrilor de etapa va fi mentionat in fisa de arbitraj si va atrage descalificarea concurentului la etapa respectiva si suspendarea lui de la concursurile viitoare pe anul in curs prin decizie a Comisiei pentru porumbei de zbor. In cazurile grave va fi sesizata Comisia de etica si disciplina a UGCPPAMR.

13. Concurentul are obligatia de a nu permite sau incerca influentarea pasarilor din stolul de concurs si va urmari concursul de la o distanta indicata de arbitri.

14. Concurentul care refuza arbitrii delegati va fi descalificat. In cazul unor situatii antagonice cunoscute, concurentul are dreptul la un singur refuz pe sezon.

15. Concurentul are obligatia de a primi ca asistent (fara ca acesta sa intervina in arbitraj) orice alt concurent sau un delegat imputernicit de catre acesta din urma cu obligatia anuntarii lui cu o zi inainte de etapa de zbor.

16. Un concurent nu poate avea mai mult de doua arbitraje pe sezon realizate de aceeasi echipa de doi arbitri. Daca omologatorul constata o astfel de situatie, el va anula rezultatele celui de-al treilea arbitraj si/sau ale celor urmatoare.

17. Fiecare concurent are obligatia de a participa si el ca arbitru la alti concurenti.

18. Arbitrii au obligatia de a fi corecti si impartiali si de a avea asupra lor regulamentul de zbor pentru a-l consulta in cazul unor litigii. Arbitrii au obligatia sa cunoasca modul corect de completare a fisei de arbitraj si a ciornei de concurs conform instructiunilor de completare a acestora.

19. Arbitrii nu au voie sa paraseasca locul pe durata desfasurarii concursului. Ei vor consemna in foaia de arbitraj toate situatiile care apar in timpul zborului, corect si fara stersaturi.

20. La fiecare etapa, comisia poate delega  un arbitru controlor  pe care concurentul este obligat sa il primeasca si care va verifica modul in care se respecta regulamentul precum si modul in care arbitrii isi indeplinesc sarcinile.

21. Arbitrii de zbor vor colabora cu eventualii arbitri controlori.  Daca se constata lipsa arbitrilor nominalizati de concurent sau delegati de comisie fara sa fi fost anuntat omologatorul, atunci etapa se descalifica.

22. Un concurent poate sa participe la o etapa cu un singur stol pentru fiecare rasa in parte iar lotul de concurs trebuie sa fie alcatuit numai din porumbei din aceeasi rasa. Includerea in lotul de concurs a unor exemplare din rase diferite sau a unor exemplare cu semne de incrucisare evidenta duce la descalificarea etapei.

23. Lotul de concurs din etapele pentru porumbei maturi va contine minim un porumbel matur.

24. Lotul de concurs din etapele pentru porumbei tineret nu va contine nici un porumbel matur.  

25. Toti porumbeii din lotul de zbor vor avea inele de identificare inchise de marime corespunzatoare rasei si care nu se pot scoate de pe picior. Nu se admit inele taiate si lipite.

26. Arbitrii sunt obligati sa verifice seriile inelelor de concurs si sa le treaca in fisa de arbitraj.

27. La zborurile de tineret inelele sunt obligatoriu din anul concursului.

28. Intr-un sezon, un porumbel nu poate zbura decat pentru un singur concurent. Folosirea unui porumbel care a mai zburat pentru alt concurent duce la descalificarea stolului.

29. La lansare, numarul minim de pasari din stol este de 3,  numarul maxim variind de la 3 la 20 dupa categoria de incadrare a porumbeilor. Pentru concursurile la care participa rasele de zbor romanesti, stolul de concurs va fi compus dintr-un numar impar de porumbei cuprins intre minim 5 si maxim 11.

30. Concursul incepe odata cu prezentarea arbitrilor anuntati la locul de desfasurare al acestuia. Ora de start a zborului se va stabili de comun acord intre concurent si arbitrii de etapa.

31. Arbitrii au obligatia de a se prezenta la locul desfasurarii concursului cu cel putin 30 min inainte de ora de start. Ei nu au voie sa vina la locul desfasurarii concursului in stare de ebrietate si nici sa consume bauturi alcoolice in timpul concursului.

32. In caz de conditii meteorologice nefavorabile, zborul poate fi reprogramat in intervalul celor 4 zile stabilite pentru etapa in cauza in planul national de zbor. Zborul se poate reprograma o singura data; daca si la a doua programare conditiile meteo sunt nefavorabile si concurentul refuza sa inalte porumbeii, etapa se anuleaza.

33. Amanarea orei de zbor fara motive credibile duce la anularea etapei.

34. Cronometrul se porneste in momentul lansarii stolului. Din acest moment zborul continua indiferent de schimbarile meteorologice. 

35. Lansarea porumbeilor se face pe parcursul a maxim 5 minute, perioada aflata la dispozitia concurentului pentru a influenta startul. Influentarea zborului dupa expirarea celor 5 minute initiale in sensul stimularii zborului sau impiedicarii asezarii stolului duce la descalificarea stolului.

36. In cadrul zborului, se vor aprecia 4 zone de inaltime:

a) zbor de inaltime mica - se considera inaltimea pana la care se pot distinge culorile pasarilor;

b) zbor de inaltime medie -  se considera inaltimea de cand nu se mai pot distinge culorile pasarilor si pana la care se disting miscarile aripilor;

c) zbor de inaltime mare - se considera inaltimea de cand nu se mai pot distinge capul si coada porumbeilor (fluture)  si pana cand porumbeii sunt de marimea unor puncte mici;

d) zbor in puncte sau in disparitie - se considera inaltimea de la care porumbeii sunt de marimea unor puncte mici pana cand nu mai sunt vizibili cu ochiul liber.

37. Aprecierea zonelor de inaltime se face la intervale de cel putin 10 minute cu ochiul liber si fara folosirea aparatelor optice,  exceptie facand ochelarii de soare sau de vedere.

38. Inaltimea se apreciaza cand porumbeii sunt deasupra crescatoriei. Daca stolul se deplaseaza in lateral intr-un unghi ce depaseste 45 grade de la verticala, punctarea zborului se intrerupe pana cand stolul revine deasupra crescatoriei.

39. In cazul in care stolul in concurs se deplaseaza sau dispare in lateral si dupa o perioada apare deasupra zonei de zbor, la o alta inaltime fata de cea la care a disparut in lateral, se va puncta 50% din timp la inaltimea la care stolul a aparut in zona de zbor si 50% la inaltimea la care a disparut.

40. Daca in timpul zborului in disparitie pasarile devin vizibile pe fondul unui nor dar apoi dispar din raza vizuala cand parasesc fondul norului, se puncteaza in continuare ca fiind in disparitie.

41. Nu se acorda punctaj pentru palierul zbor in disparitie daca este ceata sau plafon de nori de joasa altitudine.

42. Perioada de timp in care stolul zboara la mare inaltime si in special in disparitie, se va puncta numai in cazul in care stolul apare de sus; nu se ia in considerare daca stolul apare din lateral.

43. Daca la revenirea de la inaltimea de zbor in disparitie stolul reapare la o inaltime  mai mica  decat cea in puncte, se va consemna in foaia de arbitraj doar 50% din timpul cronometrat la inaltimea de zbor in disparitie, restul timpului de 50% va fi punctat la inaltimea la care a aparut stolul.

44. Dupa doua ore in care porumbeii au zburat numai in disparitie crescatorul are obligatia sa demonstreze ca ei inca sunt in zona de desfasurare a concursului. Crescatorul are la dispozitie 30 de minute ca sa demonstreze acest lucru, putand folosi in acest sens si mijloace optice.  

45. In cazul in care, dupa trecerea celor 30 de minute, crescatorul nu poate demonstra ca porumbeii inca zboara in disparitie se opreste cronometrul si zborul se considera incheiat, punctajul pentru zbor si joc obtinute pana atunci sunt luate in considerare doar daca crescatorul poate prezenta la controlul final mai mult de jumatate dintre porumbeii zburati.

46. In acest caz, daca dupa 120 minute de la terminarea zborului nu pot fi prezentati la controlul final mai mult de jumatate dintre porumbeii zburati, stolul se descalifica.

47. Daca in timpul zborului stolul se fragmenteaza, se va arbitra grupul care contine numarul mai mare de porumbei. Daca sunt grupuri cu acelasi numar de porumbei, atunci se va arbitra stolul care zboara mai sus.

48. Ca exceptie in cazul jucatorilor si rollerilor, daca stolurile formate dupa fragmentare se afla in zona de punctare a jocului (inaltime mica/medie/mare), se va arbitra tot ce este cuprins in campul vizual al arbitrului principal care va fi centrat pe stolul mai numeros sau pe stolul care zboara mai sus.

49. Daca grupurile formate nu se pot cuprinde in raza vizuala a arbitrului principal sau ele se afla in zone de punctare diferite, se va arbitra grupul care contine numarul mai mare de porumbei. La fel ca si in cazul zburatorilor, daca sunt grupuri cu acelasi numar de porumbei, atunci se va arbitra stolul care zboara mai sus.

50. Daca stolul se divizeaza in grupuri mai mici de 3 porumbei, punctarea unui palier superior de zbor se face numai atunci cand numarul de porumbei ce au ajuns la acel palier este de minim trei.

51. Daca 3 sau 4 porumbei sunt impartiti pe doua paliere de zbor in asa fel incat pe niciunul dintre cele doua paliere nu sunt 3 porumbei, se va considera ca toti acei 3 sau 4 porumbei sunt pe palierul inferior ca inaltime si se va acorda punctajul de zbor si/sau joc aferent acestui palier inferior ca inaltime.

52. Stolul minim pe parcusul zborului este de 3 porumbei. In cazul lansarii a 3 sau 4 porumbei, concursul se considera incheiat in momentul scaderii numarului de porumbei din zbor sub 3.

53 Aprecierea zborului nu se intrerupe in caz de interventie a unor porumbei straini de stolul initial decat daca in stol intervine o pasare a crescatorului indiferent de rasa ei, situatie in care aprecierea zborului se opreste si se considera punctele realizate pana in acel moment. Aceasta prevedere se aplica si in cazul in care o pasare coborata initial revine in stol sau ajunge sa zboare impreuna cu alte pasari inca neasezate.

54. Daca nu se poate preciza cu exactitate a cui este pasarea nou intrata in stol, se noteaza momentul interventiei acestei pasari si separat punctele realizate din acel moment pana la final. Apoi, se asteapta finalul zborului pentru a putea preciza daca pasarea nou intrata in stol este a crescatorului.

55. In caz de forta majora (furtuna, rapitoare, etc), stolul poate fi chemat de crescator si etapa se incheie in momentul in care este eliberat dropperul sau crescatorul incepe influentarea stolului. Etapa se considera zburata iar punctajul este cel realizat pana in momentul aplicarii deciziei de chemare a stolului.

56. In cazul in care concurentul din motive personale intrerupe arbitrarea zborului, arbitrul este obligat sa consemneze in foaia de arbitraj evolutia zborului pina in momentul intreruperii si motivul pentru care zborul a fost intrerupt, iar concurentul este obligat sa semneze fisa de zbor.

57. Terminarea zborului se considera atunci cand, din numarul pasarilor prezentate la verificarea finala, numarul pasarilor asezate este mai mare decat al celor ramase in zbor, cand in zbor raman mai putin de 3 porumbei, la solicitarea concurentului, la oprirea cronometrului sau la descalificare.

58. In cazul in care numarul pasarilor prezentate la verificarea finala este mai mic decat numarul celor lansate ca urmare a pierderii unor pasari prin atac de rapitoare sau ca urmare a actiunii unor curenti puternici de aer, numarul pasarilor asezate pentru care zborul se considera incheiat se stabileste dupa verificarea finala si el poate fi mai mic decat jumatatea numarului de pasari lansate.

59. In situatii cum sunt cele de la articolul anterior si cand in aer raman mai putin de trei porumbei la finalul zborului, traseul de coborare a pasarii care a incheiat zborul este cel ce se va puncta.

60. Concursul se incheie cand arbitrii pot identifica vizual porumbeii asezati ca fiind cei lansati la inceputul zborului. Dupa terminarea zborului, porumbeii trebuie prezentati la control in decurs de 120 minute.

61. In caz de neprezentare a porumbeilor care au incheiat zborul  sau daca se constata ca seriile inelelor nu corespund cu cele inscrise pe fisa de arbitraj, stolul este descalificat.

62. O pasare care a cazut in timpul unui concurs va fi descalificata din concursuri si nu va mai putea fi folosita intr-un alt concurs. Folosirea in concurs a unei pasari descalificate pentru ca a cazut duce la descalificarea stolului.

63. Pentru concursurile organizate sub egida UGCPPAMR, fisele de arbitraj sunt unice pe tara si impreuna cu ciornele de concurs se vor procura de pe site-ul UGCPPAMR, sectiunea porumbei de zbor.

64. Fisele de arbitraj se vor completa in minim 2 exemplare, din care unul ramane la concurent. Responsabilitatea pentru datele completate pe fisa de arbitraj ii apartine arbitrului principal (arbitru I) in timp ce responsabilitatea semnaturilor arbitrilor asistenti (II si III) revine atat arbitrului principal cat si concurentului, care semneaza ultimul fisa de arbitraj.

65. In mod obligatoriu aprecierile zborului si jocului se vor face in prealabil pe ciorna de concurs, urmand a fi trecute apoi pe fisa de arbitraj. Evenimentele si aprecierile din timpul zborului se vor trece pe ciorna de concurs in ordine cronologica pe randuri succesive iar ciorna de concurs se va preda impreuna cu fisa de arbitraj.

66. Arbitrii de etapa vor parasi locul concursului numai dupa terminarea acestuia si dupa completarea fiselor de zbor si a ciornelor de concurs. Arbitrii controlori au obligatia sa mentioneze pe fisa de zbor observatiile lor asupra desfasurarii concursului.

67. Concurentii au obligatia de a trimite catre omologatori fisa de arbitraj si ciorna de concurs in maxim 3 zile de la desfasurarea zborului. Trimiterea rezultatelor cu intarziere duce la anularea acelor rezultate.

68. In cazul in care un concurent este nemultumit de prestatia unui arbitru si sesizeaza acest aspect comisiei de zbor in maxim 5 zile de la desfasurarea etapei, respectivul arbitru il mai poate arbitra pe acel concurent numai in prezenta unui al doilea arbitru. Daca si in aceasta situatie concurentul este nemultumit de prestatie si al doilea arbitru confirma opinia concurentului, atunci concurentul il poate refuza pe acest arbitru la o alta etapa.

69. Omologatorii primesc rezultatele concurentilor, verifica corectitudinea lor si fac clasamentul pe etapa si clasamentul general. Fisele de arbitraj si ciornele de concurs care nu sunt completate conform instructiunilor de completare a acestora redactate de Comisia de zbor, pot duce la corectarea sau anularea rezultatelor obtinute de catre omologatorul grupei de zbor respective.

70. Omologatorii fac publice clasamentele de etapa in maxim 7 zile de la ultima zi a etapei iar clasamentul general in maxim 14 zile de la ultima zi a ultimei etape. 

71. In maxim 5 zile de la publicarea lor, arbitrii si concurenti au obligatia de a verifica rezultatele publicate si de a transmite omologatorilor in scris eventualele neconcordante. Orice sesizare trimisa dupa cele 5 zile nu va fi luata in considerare.

72. Contestarea de catre concurenti a rezultatelor sau arbtirajului primit de un alt concurent se poate face in cel mult 5 zile de la data publicarii rezultatelor de etapa sau finale si va fi adresata omologatorului grupei de zbor respective. Orice sesizare trimisa dupa cele 5 zile nu va fi luata in considerare.

73. Omologatorii au termen de 3 zile sa verifice si sa rezolve eventualele neconcordante, comunicand in scris solutionarea sesizarilor. In cazul in care contestatia depaseste atributiile omologatorului, acesta o va trimite spre solutionare Comisiei de zbor, anuntand in scris solicitantii despre demersul efectuat.

74. Dupa solutionarile primite in scris de la omologatori, arbitrii si concurentii se pot adresa in scris Comisiei de zbor si pot contesta deciziile omologatorilor in maxim 5 zile de la primirea lor. Orice sesizare trimisa dupa cele 5 zile nu va fi luata in considerare.

75. Comisia de zbor va solutiona aceste contestatii in termen de 7 zile de la data primirii lor si va comunica in scris deciziile luate atat solicitantilor cat si omologatorilor.

76. Contestarea deciziilor Comisiei de zbor se poate face o singura data in scris in maxim 5 zile de la comunicarea lor. Orice sesizare trimisa dupa cele 5 zile  sau fara precizarea unor motive justificative nu va fi luata in considerare.

77. Comisia de zbor va solutiona aceste contestatii in termen de 14 zile de la data primirii lor si va comunica solicitantilor in scris deciziile luate.

78. Castigator in cadrul unei etape de zbor, este stolul care a realizat cel mai mare punctaj rezultat din foaia de arbitraj cu indeplinirea baremurilor prevazute la anumite categorii de porumbei. In caz de egalitate de punctaj intre doi concurenti, ambii vor ocupa acelasi loc, fiind prezentati in clasament in ordine alfabetica.

79. Fiecare asociatie membra a UGCPPAMR poate avea si un campionat separat dupa un regulament diferit de cel al UGCPPAMR. Rezultatele concursurilor din cadrul asociatiilor membre nu se iau in considerare in clasamentul UGCPPAMR iar fisele de zbor corespunzatoare lor nu se vor putea atasa in expozitiile organizate de catre UGCPPAMR.

80. In cadrul expozitiilor nationale si regionale organizate sub egida UGCPPAMR, vor fi atasate la boxe numai fisele cu rezultatele obtinute in concursurile de zbor organizate sub egida si dupa regulamentele UGCPPAMR.  

81. Orice situatie neprevazuta in articolele acestui regulament va fi rezolvata printr-o decizie a Comisiei de zbor.

Zburatori

B. Grupa  de porumbei Zburatori:

1.   In aceasta grupa sunt incluse rasele de porumbei cu aptitudini de zbor de durata si inaltime si care nu prezinta joc. Exemplarele care prezinta joc  nu se vor puncta. 

-   Clasa I, zburatori de lunga durata si mare inaltime:

    * Ciung de Ploiesti

    * Rosu de Targoviste

    * Zburator de Severin

    * Berzat de Budapesta

    * Tippler de inaltime

-   Clasa a II-a, zburatori de durata scurta si medie:

    * Zburator Codalb de Muntenia

    * Zburator Codalb Romanesc

    * Zburator Dungat Romanesc

    * Zburator Gat-Golas Romanesc

    * Zburator Visiniu Romanesc

    * Zburator Orbetean

    * Zburator de Danzig

2.   Stolul lansat este format dintr-un numar impar de porumbei cuprins intre minim 5 şi maxim 11, ei urmand a fi punctati conform palierelor de inaltime atinse.

3.   Punctajul pentru cele patru zone de zbor este urmatorul:

     - Zbor de mica inaltime - se considera la inaltimea la care se disting culorile pasarilor - 1pct/min;

     - Zbor de medie inaltime - se considera la inaltimea la care se disting miscarile aripilor dar nu se mai disting culorile pasarilor- 2pct/min;

     - Zbor de mare inaltime - se considera inaltimea de cand nu se mai pot distinge capul si coada porumbeilor (fluture) - 3pct/min;

     - Zbor in puncte sau disparitie - se considera atunci cand pasarile sunt ca niste puncte mici sau nu mai pot fi reperate cu ochiul liber - 5pct/min;

4.   Se va acorda un bonus de 50 pct pentru aterizarea simultana  a intregului stol. 

5.   Se va acorda un bonus de 50 pct pentru intrarea in disparitie a stolului in 15 min de la decolare. 

6.  Atat la porumbeii maturi cat si la tineret se va aplica un singur barem nedescalificant de durata si inaltime de 3 ore durata de zbor si 30 min de zbor in puncte sau disparitie.

7. In clasamentul de etapa vor fi mai intai cei care au realizat baremul de durata si inaltime in ordinea punctajului, apoi cei care nu au realizat acest barem in ordinea punctajului.

8. In clasamentul final, pentru clasificarea concurenţilor, se vor lua in considerare mai intai etapele cu barem de inaltime si durata si va castiga cel care are mai multe etape cu acest barem realizat iar in caz de egalitate la numar de etape cu  barem de inaltime si durata va castiga cel cu punctaj mai mare.  

9.  In cazul concurentilor fara etape cu  baremul de durata si inaltime realizat, clasificarea se va face dupa punctajul total. 

10. Ca exceptie de la articolul 8 din regulamente generalitati, in cazul zburatorilor de lunga durata se accepta si cate un singur arbitru cu posibilitatea existentei unor arbitri controlori care sa verifice concordanta intre ceea ce este notat pe ciorna de concurs si ceea ce este in aer in timpul controlului.  

Jucatori

C. Grupa de porumbei Jucatori:

    * Jucator Baltat Romanesc 

    * Jucator Bimotat de Ardeal

    * Jucator de Botosani

    * Jucator balan de Iasi

    * Jucator pag de Iasi

Pentru concursul la cusca mobila:

1.   Stolul de concurs va fi compus din 3  porumbei.

2.   La cusca mobila, durata maxima de zbor este de 60 min. 

Pentru concursul la cusca fixa:

1.   Stolul de concurs va fi compus din 5-11 porumbei.

2.   La aceasta grupa de porumbei, se va aprecia jocul in tumbe indiferent de lungimea lui. Se vor aprecia separat jocurile cu pauza intre ele, chiar daca pauza este foarte scurta (1-2 batai din aripi).

3.   Sunt punctate tumbele executate corect, inspre spate. Nu sunt punctate suplimentar jocurile pe una sau doua parti.

4.   Pentru fiecare joc executat corect se acorda 1 punct.

5.   Se acorda un bonus de 20 pct pentru aterizarea simultana a intregului stol.

6.   Ca exceptie de la articolul 40 din generalitati, daca in timpul zborului stolul se fragmenteaza si stolurile formate se afla in zona de punctare a jocului (inaltime mica/medie), se va arbitra tot ce este cuprins in campul vizual al arbitrului principal care va fi centrat pe stolul mai numeros sau pe stolul care zboara mai sus. 

7.   Daca grupurile formate nu se pot cuprinde in raza vizuala a arbitrului principal, atunci, conform articolului 40, se va arbitra grupul care contine numarul mai mare de porumbei. Daca sunt grupuri cu acelasi numar de porumbei, atunci se va arbitra stolul care zboara mai sus.  

Jucatori pocnitori

D. Grupa de porumbei Jucatori pocnitori:

    * Takla

    * Jucator uzbek

    * Jucator de Baku

    * Agaran

    * Jucator pocnitor nord-caucazian

Pentru concursul la cusca fixa sau mobila:

1.   Stolul de concurs va fi compus din 3 porumbei.

2.   La aceasta grupa de porumbei se vor aprecia urcarea in lumanare si jocurile, cu ocazia urcarii in lumanare prevaland bataia puternica din aripi.

3.   Se intelege prin urcarea in lumanare o urcare verticala daca este posibil (minim 70 grade) cu bataie puternica din aripi (foarte zgomotoase).

4.   Cu ocazia urcarii in lumanare, porumbelul trebuie sa efectueze multe jocuri simple.

5.   Urmatoarele figuri vor fi punctate cu 1 pct:

a) fiecare joc din timpul zborului si urcarii in lumanare;

b) fiecare metru de urcare in lumanare (chiar si fara joc); 

6.   La cusca mobila, durata maxima de zbor este de 60 min.  

Roller de Birmingham

E. Grupa Roller de Birmingham:

 Pentru concursul la cusca fixa:

1.   Stolul de concurs va fi compus din 15-20 porumbei.

2.   Durata concursului va fi de 20 min. Concurentul solicita inceperea arbitrajului in maxim 5 min de la decolarea porumbeilor. Timpul de 20 min de apreciere a stolului se va derula dupa ce concurentul solicita inceperea arbitrajului.

3.   Se vor aprecia jocurile simultane cu lungime de  peste 3 metri. 

 - pentru 5-9 jocuri simultane        - 1 pct / porumbel cu joc simultan;

 - pentru 10-14 jocuri simultane    - 2 pct / porumbel cu joc simultan;

 - pentru 15-19 jocuri simultane    - 3 pct / porumbel cu joc simultan;

 - pentru 20 de jocuri simultane    - 5 pct / porumbel cu joc simultan. 

4.   In functie de calitatea jocului care este la aprecierea arbitrului, punctele obtinute conform grilei de mai sus se vor inmulti la final cu doi coeficienti:

- primul coeficient este acordat pentru calitatea jocului si variaza de la 1 pentru o calitate slaba la 2 pentru o calitate excelenta;

- al doilea coeficient este acordat pentru lungimea jocului si variaza de la 1 pentru o lungime in general mica a jocurilor (mai aproape de 3 metri) la 2 pentru o lungime mare a acestora (in general peste 10 metri).

5. Alte detalii despre aprecierea stolului de concurs se gasesc la pagina "Constitution and Bylaws" a site-ului www.worldcupfly.com

Rolleri

F. Grupa de porumbei Rolleri:

    * Jucator de Galati

    * Jucator de Calarasi

    * Roller de Odessa

    * Roller oriental

    * Roller persan

Pentru concursul la cusca fixa: 

 

1. Stolul de concurs

1.1. Stolul de concurs va fi compus dintr-un numar impar de porumbei cuprins intre minim 5 si maxim 11.

1.2. Ca exceptie de la articolul 40 din regulamente generalitati, daca in timpul zborului stolul se fragmenteaza si stolurile formate se afla in zona de punctare a jocului (inaltime mica/medie), se va arbitra tot ce este cuprins in campul vizual al arbitrului principal care va fi centrat pe stolul mai numeros sau pe stolul care zboara mai sus. 

1.3. Daca grupurile formate nu se pot cuprinde in raza vizuala a arbitrului principal sau ele se afla in zone de punctare diferite, se va arbitra grupul care contine numarul mai mare de porumbei. Daca sunt grupuri cu acelasi numar de porumbei, atunci se va arbitra stolul care zboara mai sus. 

1.4. Nu se vor acorda puncte de zbor si puncte de joc in acelasi moment unor stoluri aflate pe paliere diferite de zbor ca mod de punctare (un stol la mica-medie inaltime si altul la mare inaltime). Singura situatie in care se pot acorda atat puncte de zbor cat si puncte de joc este cea cand stolul arbitrat (unul singur) se afla pe palierul de mare inaltime.

1.5. Se recomanda ca in stolul de concurs sa nu existe porumbei care joaca pana la pamant. Este interzisa folosirea in concurs a unei pasari care a cazut deja intr-un concurs anterior, folosirea in concurs a unei astfel de pasari ducand la descalificare stolului (art. 61 de la generalitati).

 

2. Zborul punctabil si jocul punctabil 

2.1. Nu se apreciaza zborul la mica si medie inaltime si se apreciaza doar zborul de mare inaltime sau disparitie.

2.2. Se puncteaza numai zborul la mare inaltime sau la puncte-disparitie despre care se poate preciza cu exactitate conform ciornei de concurs ca este urmat sau precedat de jocuri punctabile realizate de de cel putin unul dintre porumbeii din stol.

2.3. Daca in zbor raman 3 sau 4 porumbei in asa fel incat nu sunt 3 porumbei nici la mare inaltime si nici la medie inaltime, se va considera ca toti acei 3 sau 4 porumbei sunt pe palierul inferior adica la medie inaltime.

2.4. Conform art 51 din Regulamente generalitati se vor acorda puncte de joc numai stolurilor alcatuite din cel putin 3 porumbei iar conform art. 47 din Regulamente generalitati nu se vor puncta jocurile pasarilor ce zboara in afara stolului majoritar si in afara razei vizuale a arbitrului principal.

2.5. Se puncteaza numai rostogolirile pe spate, pe una sau doua parti. Nu se puncteaza caderea in coada si nici jocul in farfurie indiferent daca se manifesta doar ca atare sau sunt urmare a unei rostogoliri pe spate, chiar daca acestea insumeaza mai mult de doua tumbe.

2.6. Nu se apreciaza jocurile de 1 sau 2 tumbe. Vor fi apreciate numai snururile de minim 3 tumbe legate intre ele (fara pauze).    

2.7. In cazul in care se realizeaza o serie de tumbe intrerupte de o cadere in coada si in continuare o noua serie de tumbe, se puncteaza snurul prin aprecierea primei serii de tumbe pana in momentul aparitiei caderii in coada.

2.8. In cazul in care finalul unui joc este mascat de o cladire sau un pom, se va puncta numai lungimea observabila a jocului.

2.9. In cazul in care un porumbel joaca chiar deasupra arbitrului, lungimea jocului se va aproxima dupa durata acestuia.

2.10. Nu se apreciaza jocul la mare inaltime in functie de lungimea lui deoarece, pe acest palier de zbor, el nu poate fi apreciat in mod corect cu ochiul liber in lipsa mijloacelor optice.

2.11. Ca exceptie, cand o pasare coboara jucand din stolul aflat la mare inaltime cu o schimbare semnificativa a palierului de zbor (la finalul jocului pasarea se afla pe palierul de medie inaltime), acel joc lung (unul singur) se va puncta. Acest moment trebuie mentionat pe ciorna de concurs prin scaderea numarului pasarilor aflate la mare inaltime.

2.12. Daca un porumbel joaca pana la pamanat sau pana in contact cu alte obiecte, acel joc nu se va puncta.

2.13. Daca din stolul aflat la mare inaltime se desprinde un exemplar care coboara din stol si presteaza joc punctabil (de la 3 tumbe in sus) pana la coborarea lui, se vor acorda stolului punctele de zbor pana in momentul desprinderii acelui exemplar din stol iar pe fisa de zbor se va mentiona in dreptul lui “a prezentat joc punctabil la coborare”. 

2.14. In completarea art 53 din regulamente generalitatti, in cazul in care in stolul de concurs intervine una sau mai multe pasari de aceeasi rasa, se vor acorda toate punctele de zbor realizate in continuare iar punctele de joc realizate in perioada in care pasarile straine de aceeasi rasa zboara impreuna cu stolul de concurs se vor acorda in mod proportional cu numarul de pasari ale crescatorului din stolul amestecat, rotunjit la intreg. Perioada cu stol amestecat si alcatuirea unui astfel de stol (pasari concurent + pasari straine) va fi notata in mod distinct pe ciorna de concurs.

2.15. Porumbeii din stolul de concurs trebuie sa joace pe toata durata zborului (pana la coborarea a mai mult de jumatate din porumbeii lansati). Daca la finalul zborului se constata pe ciorna de concurs ca stolul nu a mai prezentat jocuri punctabile dupa asezarea unui anumit porumbel, se vor acorda doar punctele acumulate pana in momentul asezarii ultimului exemplar cu joc punctabil. 

2.16. In cazul jocului simultan sau in cascada (legat, unul in continuarea celuilalt) se vor puncta cel mult trei porumbei deodata (cele mai lungi trei jocuri) chiar daca numarul porumbeilor cu joc simultan sau in cascada din lotul de zbor este mai mare decat trei.

 

3. Grila de punctare

3.1.   Zborul se va puncta conform palierelor de inaltime atinse de stol:

      - mare inaltime                - 2pct/min;

      - puncte-disparitie         - 3pct/min. 

3.2.   Se va acorda un bonus de zbor de 20 pct pentru fiecare intoarcere in stol  a unui porumbel dupa un joc foarte lung de minim 30 metri.

3.3.   Se va acorda un bonus de asezare simultana de 20 pct pentru asezarea concomitenta a intregului stol.

3.4.   La inaltime mica si medie, lungimea jocului se va puncta pe trei paliere:

     - joc scurt: 3-5 tumbe sau 1-2 metri       -  1pct/snur;

     - joc mediu:                         2-10 metri       -  4pct/snur;

     - joc lung:                     peste 10 metri       - 10pct/snur.

3.5    La mare inaltime, toate jocurile caracterizate prin pierdere observabila de altitudine se vor puncta cu  1pct/snur si se vor aduna cu jocurile scurte de la inaltime mica si medie. Astfel, numai pentru palierul de mare inaltime se vor acorda puncte de zbor si joc in acelasi moment.

3.6    La mare inaltime, jocurile lungi care duc la schimbarea palierului de zbor pentru porumbelul cu joc si la scaderea numarului porumbeilor din stolul aflat la mare inaltime se vor puncta cu 10pct/snur si se vor aduna cu jocurile lungi de la inaltime mica si medie.

3.7.   Pentru jocurile complexe (snururi pe una sau doua parti) indiferent de lungimea lor se va acorda un bonus de 2 pct/snur cu figuri. 

3.8.   Pentru o incadrare adecvata a jocurilor lungi si foarte lungi, se recomanda urmatoarele repere orientative:

- cel lung adica peste 10 metri inseamna minim o secunda si jumatate ca durata si peste 12 tumbe;

- cel foarte lung adica peste 30 metri (pentru care se apreciaza suplimentar intoarcerea in stol) inseamna minim trei secunde ca durata si peste 24 tumbe. 

 

4. Baremul de zbor si joc 

4.1.   Atat pentru porumbeii maturi cat si pentru tineret, se va aplica un singur barem nedescalificant de zbor si joc de 15 min de zbor la mare inaltime si 15 jocuri peste 2 metri (de la 6 tumbe in sus). 

 

 5. Clasificarea stolurilor

5.1.   In clasamentul de etapa vor fi mai intai cei care au realizat baremul de zbor si joc in ordinea punctajului total, apoi cei care nu au realizat acest barem tot in ordinea punctajului total.

5.2.   Stolurile care nu au indeplinit baremul de zbor si joc se vor clasa, in functie de punctajul total, in urma stolurilor care au indeplinit acest barem chiar daca au punctaj mai mare.  Exemplu:  daca un stol are cel mai mare punctaj din concurs, (dar nu are indeplinit baremul de zbor de mare inaltime si joc in snururi>2m), el va fi clasat in spatele unui stol cu puncte mai putine, dar care are indeplinit acest barem.

 

1.      Stolul concurentului X ………. 100 pct - cu barem de zbor de mare inaltime si  de jocuri >2m

2.      Stolul concurentului Y ……….. 95 pct - cu barem de zbor de mare inaltime si de jocuri >2m

3.      Stolul concurentului Z …...... 110 pct - fara barem de zbor de mare inaltime si/sau de jocuri >2m

4.      ……….

 

5.3.   Daca la finalul unui campionat mai multi concurenti au indeplinit baremul de zbor la mare inaltime si de joc mediu (peste 2 m), va castiga cel care are mai multe etape cu acest barem realizat iar in caz de egalitate la numar de etape cu  barem realizat va castiga cel cu punctaj mai mare.  

 

5.4. In cazul concurentilor fara etape cu  baremul de zbor si joc realizat, clasificarea se va face dupa punctajul total.

 

 

 

 

Eveniment

Punctaj

Joc scurt

1

Joc mediu

4

Joc lung

10

Bonus joc cu figuri

2

Joc la mare inaltime

1

Joc la mare inaltime lung,

cu schimbarea palierului de zbor

10

Zbor mare inaltime

2

Zbor puncte disparitie

3

Bonus zbor intoarcere in stol

dupa joc foarte lung

20

Bonus zbor asezare simultana

20

Barem

15 min la mare inaltime

cu 15 jocuri medii